MČR dospělých: Zlato pro Krulovou, Maixnerovou a Krále v deblech, stříbro pro Kulíška, těsná prohra Mikelové a 10 dalších bronzů

Jeden z největších badmintonových svátků letošní sezóny je již minulostí. Mistrovství republiky dospělých, konané v českobudějovické hale, se setkalo s úspěchem nejen díky organizátorům a předvedeným výkonům hráčů, ale také propojením s MČR U11. Z početného zastoupení pražských dosedly na nejvyšší příčku Krulová s Maixnerovou a Ondřej Král v deblech. Stříbro získal Kulíšek. Pro bronz si došlo dalších 11 hráčů z naší oblasti. Bylo to jedno z nejdelších a nejvyrovnanějších MČR, které jsme zažili.

Krulová s Maixnerovou si zopakovaly finále z loňského roku, když nastoupily proti obhájkyním titulu Zuzákové s Krpatovou. Tentokrát mělo utkání jiný spád. Krulová s Maixnerovou se striktně snažily dodržovat taktiku – nehrát deblově, ale singlově, což se nakonec setkalo ve třetím setu s úspěchem. Pražská děvčata si vítězstvím 21-19, 17-21, 21-18 zajistily zlato.

O kolo dříve porazily Prosecko-astrácké duo Zelinková-Kurzová, které vzniklo na poslední chvíli před MČR. Jak Zelinková s Kurzovou okomentovaly. Nic velkého od sebe nečekaly a s medailí jsou spokojené.

Hamerské sestry Šilhavé šly z druhé strany pavouka a v semifinále se setkaly se Zuzákovou a Krpatovou. Hra na 3 sety, ale od poloviny druhého bylo vidět, že Radka Šilhavá má problémy se zády, které jí znemožňují hrát naplno. I tak sestry zabojovaly a odehrály utkání bez přivolání lékařské pomoci. Náleží jim bronz, čímž navázaly na úspěch z roku 2021.

Deblový pár Ondřej Král s Adamem Mendrekem se poprvé ve finále utkali s krumlovskou dvojicí Janáček, Švejda. Jednalo se o jednu z nejočekávanějších bitev mistrovství s nejvypjatější atmosférou a nejvíce diváky. Opět na pomyslný trůn, po třetí v řadě, dosedli Král s Mendrekem. Čtveřice hráčů si vzájemně nic nedarovala a bojovala o každý bod. Janáček po medailovém ceremoniálu oznámil konec své zahraniční kariéry.

Další deblové bronzy si rozdělili prosečtí Palán, Šulc a meteorský Drančák s orlovským Šelongem. Oba páry nestačili na výše zmíněné finalisty. Blíže postupu však byla prvně jmenovaná dvojice.

Zlato obhajující Vít Kulíšek se svou parťačkou Kateřinou Zuzákovou ve finále nestačili duu startující na divokou kartu. Vojtěch Šelong s Terezou Švábíkovou byli ve třetím setu úspěšnější a zvítězili 22-20, 20-22 a 21-11. Obě dvojice však dost kazili a byla vidět nervozita. Vyhráli však zkušenější.

Nečekanou medaili získali Pavel Synovec s Ivanou Treperovou, když cestou porazili nasazenou dvojici Skála, L. Krpatová a ve čtvrtfinále zvítězili nad Budzelem s Kozempelovou 21-18, 10-21, 22-20.

Lucie Krulová si z dámské dvouhry odváží bronz. Pravé drama přišlo však v druhém semifinále, kde se spolu utkaly dlouhodobé rivalky Mikelová se Švábíkovou. Jednalo se o předčasné finále dámského singlu. Opět se zde ukázala bojovnost a výrazné zlepšení Mikelové. Chyběl kousíček, ale nakonec Mikelová podlehla Švábíkové 8-21, 21-13, 20-22. Třetí rok po sobě a třetí bronz – prohra se stejnou hráčkou.

Kompletní výsledky naleznete ZDE.

Děkujeme všem hráčům za reprezentaci a přejeme ještě více úspěchů do budoucna,

PBaS

FOTO: Ivana Roháčková – Czech Badminton