Bronzový úspěch Amélie Maixnerové na ME U15

Mistrovství Evropy U15, které se hrálo ve španělské Ibize, je již minulostí. Na tento turnaj vyjela parta deseti hráčů z České republiky, z nichž sedm bylo z pražské oblasti. Nejlepší výkon podala prosecká Amélie Maixnerová, která si ze Španělska odváží bronz z dívčí dvouhry. Tímto počinem se stala teprve třetí Češkou, která získala medaili na ME U15.

Amélie Maixnerová hrála na ME dvě disciplíny. Dívčí dvouhru a čtyřhru.

Ve dvouhře prošla celkem pěti koly, z nichž čtyři byly vítězné. Jediný třísetový zápas hrála ve čtvrtek proti Němce Glorii Poluektov s výsledkem 22-20, 15-21, 21-16.

Čtvrtfinále proti nasazené trojce, ač tomu výsledek nenasvědčuje, bylo též náročné. Maixnerová musela u hry dost přemýšlet a rady reprezentačních trenérů Turoně s Hubáčkem byly v té chvíli víc než nad zlato. Výsledek zápasu 21-12, 21-16 znamenal pro Maixnerovou medaili, kterou dojetím obrečela hned na kurtě a vysloužila si vřelé objetí od trenéra Turoně. Jednalo se o její největší dosavadní úspěch.

V semifinále Maixnerová podlehla pozdější vítězce disciplíny. Úsměv Amélie na stupních vítězů jasně ukazoval, jak vděčná a šťastná je. Třetí místo pro ni v tomto případě znamenalo vítězství.

„Česká republika má medaili z mistrovství Evropy díky Amélii Maixnerové. Pracovité a svědomité, cílevědomé hráčce, která si umí jít za svým a ví, jak se učit a zlepšovat.“ napsal na svůj instagramový profil trenér klubu SK Prosek Praha Tomáš Krajča.

„Nyní je důkazem, že i z rozbitých parket a kurtů „nalepených“ na žebřinách vede cesta k mezinárodním úspěchům. Ani bych nespočítal, kolikrát jsem napsal do článků na našem webu „příště budeme lepší“. Jsem hrdý na naše hráče, kteří na ME U15 startovali a na Ami ze všech nejvíce,“ pokračoval.

Nechybělo ani hodnocení dalších proseckých hráčů, kteří se turnaje zúčastnili: „Štěpánka Nýdrlová hrála na ME tři sety proti pozdější medailistce. Kryštof Coufal a Filip Titěra podlehli švédským soupeřům v koncovce třetího setu a Kryštof byl ve dvouhře statečným soupeřem silného Francouze.“

Erika Osičková (TJ Astra Zahradní Město) a Amélie Maixnerová vyšly vítězně ze dvou zápasů. V třetím kole po třísetové bitvě podlehly nasazeným trojkám. Osičková s Lukášem Thorem (Badminton FSpS MU) skončili též ve třetím kole po vyrovnaných setech 19-21, 21-23.

Adéla Turoňová (MTAC Praha) hrála párové disciplíny. S parťákem Kryšofem Klímou (TJ Sokol České Budějovice) v prvním kole smíšené čtyřhry vzdorovali španělské dvojici. V druhém setu dva mečboly odvrátili a poté si dva mečboly připsali na svou stranu. Úspěšnější však byli domácí a ukončili zápas poměrem 21-16, 26-24.

Turoňová s krumlovskou Eliškou Mikešovou prohrály své úvodní kolo proti bulharsko-italskému páru.

Vojtěch Strejček (SK Hamr, z.s.) hrál debl s Kryštofem Klímou. Chlapci prošli dvěma koly. Stopku jim vystavili po vyrovnaném zápase Dánové.

Děkujeme všem pražským hráčům za reprezentaci a Amélii Maixnerové ještě jednou gratulujeme k medailovému umístění.

Velký dík patří též trenérům, kteří hráčům dělali oporu a udíleli rady, Michalovi Turoňovi a Matějovi Hubáčkovi (MTAC Praha).

Naposledy si propůjčím slova Tomáše Krajči. Věřím, že příště budeme ještě lepší!

PBaS